divendres, 20 de desembre del 2024

Replicant la màquina analítica

La màquina analítica fou la primera proposta de dispositiu capaç de fer càlculs i operacions en forma generalitzada. Les primeres notes sobre la mateixa són de 1837, quan els usos de l’electricitat encara eren molt pocs i a l’electrònica encara li faltava força per arribar.

maqueta de la màquina analítica

La màquina analítica era, doncs, purament mecànica. Va ser dissenyada per Charles Babbage i Ada Byron (coneguda com Ada Lovelace) va definir la forma per establir les operacions que la màquina havia de fer. Malauradament, la màquina mai es va arribar a construir, ja que durant el procés va morir Ada i Charles va patir problemes econòmics.

Rèplica del Museu de la Ciència de Londres

A diferència del que és habitual, en aquesta entrada del bloc no us facilitarem l’enllaç a les instruccions per construir la màquina però sí us indiquem una pàgina de Mechanical Red Panda on va explicant el procés que va seguint per intentar fer una rèplica amb engranatges impresos en 3D.


divendres, 13 de desembre del 2024

Rellotge amb impressió lenticular

Aquest rellotge, creat per Mosivers, ens permet veure com funciona la impressió lenticular; a més de saber l’hora.

Rellotge

Probablement tothom ha vist alguna imatge feta amb impressió lenticular. En els casos més habituals, una postal porta dues imatges i, segons l’angle amb el que la mirem, veiem l’una o l’altra.

Calibrat

En aquest cas, cada dígit de les hores i els minuts és una imatge lenticular i segons la inclinació es veu una xifra o una altra. Això és directament així en el cas de les desenes d’hores (tres valors possibles) i les desenes de minuts (sis valors possibles). En el cas de les unitats, deu opcions és massa i hi ha dues imatges lenticulars, una per als primers valors (0 a 4) i una per als darrers (5 a 9) i es mostra l’una o l’altra donant mitja volta a la peça de suport.

dígits

Podeu trobar les instruccions al web d’Instructables.

divendres, 29 de novembre del 2024

Campana lira controlada amb microcontrolador

L’instrument que presentem és una campana lira (també conegut com a glockenspiel), que és semblant a un xilòfon però amb barres de metall en lloc de fusta. En aquest cas, CamsLab ha fet servir tubs de coure per a les diferents notes.

campana lira

Cal tallar els tubs de coure a la llargada correcta (amb, evidentment, certa tolerància) per a cada nota.

glockenspiel

Podeu trobar l’explicació al web d’Instructables.

divendres, 22 de novembre del 2024

Un altre rellotge basat en creus de Malta

No és el primer rellotge basat en la creu de Malta que comentem, ja hem presentat aquest i aquest altre, però els rellotges són una bona manera d’entendre conceptes de mecanismes i aquests tres, encara que tots tinguin creus de Malta, funcionen de formes diferents.

Rellotge

El que presentem ha estat creat per Brett Oliver basant-se en versions prèvies de ClockSpot, David Kingsman i RapidMonster.


Mecanisme

El regle de la part inferior indica els minuts que llegim en la direcció que marca el número de l’hora. El rellotge de la primera imatge marca les 6.50 h. És curiós el que, passa a les hores en punt. Per exemple, a les 10.00 h tenim el 10 apuntant al 0 (10 hores i 0 minuts) i el 9 apuntant al 60 (9 hores i 60 minuts). Una circumferència a la part superior té una fletxa que indica els segons.

Roda dels segons

Podeu trobar l’explicació al web de Brett Oliver.

divendres, 15 de novembre del 2024

Alimentador de mascotes controlat a distància

Aquest dispositiu, creat per Brett Oliver, permet alimentar una mascota a distància i veure’n el comportament.

Alimentador

Fa servir un dispensador de cereals modificat que es controla amb un microcontrolador ESP8266. Les ordres es poden donar des de l’aplicació Blynk.

Aplicació

Fa servir uns telèfons mòbils antics com a càmeres, per poder supervisar la mascota i el sistema.

Càmera

Podeu trobar les explicacions al web de Brett Oliver.

divendres, 8 de novembre del 2024

Rellotge de dígits desordenats

Aquest rellotge, creat per Shinsaku Hiura, fa servir tres rodes amb xifres per mostrar l’hora. La roda més exterior, que es llegeix per l’esquerra, indica les hores. Les dues rodes interiors, que es llegeixen per la dreta, indiquen els minuts. Les rodes dels minuts es mouen conjuntament amb un sol motor i hi ha un altre motor per a la roda de les hores.

Rellotge

La disposició de les xifres a cada roda no està ordenada. Això és, en part, decisió del seu creador però també és necessari per tal que es puguin realitzar les 60 combinacions d’unitats i desenes de minut, amb una selecció apropiada del nombre de dents de cada engranatge. L’ordre triat permet canviar d’un minut al següent en el menor temps possible.

Detall

Podeu trobar la descripció del funcionament al web de Shinsaku Hiura, la qual cosa permet practicar mecànica i matemàtiques. També hi trobareu les instruccions per imprimir les peces i muntar el rellotge.

Nova versió

Hi ha una altra versió d’aquest rellotge, creada per Brett Oliver, que incorpora el canvi a l’horari d’estiu i algunes millores.

divendres, 25 d’octubre del 2024

Tacòmetre casolà

Un tacòmetre és un dispositiu que permet mesurar la velocitat de gir (típicament les voltes per minut) d’un motor o d’un eix. En la majoria dels casos ens trobem amb velocitat de centenars (o uns pocs milers) de voltes per segon que, per tant, no podem visualitzar.

Tacòmetre

Aquest tacòmetre, creat per CrazyScience, es basa en la llum infraroja reflectida per un element reflector situat en l’eix que gira.

Circuit

El programa és molt senzill, només ha de comptar les activacions del sensor d’infrarojos i calcular quantes n’hi ha en un minut, valor que mostrarà a la pantalla.

Mesura de velocitat

Podeu trobar les instruccions completes al web d’Instructables.

divendres, 18 d’octubre del 2024

Rellotge amb dígits giratoris

Rellotge

Fa una colla d’anys es van posar de moda uns calendaris perpetus en els quals el suport del dia es feia girar diàriament i els nombres anaven avançant en cada mitja volta.

Calendari

El rellotge que comentem avui, creat per Brett Oliver, es basa en el mateix principi, de tal forma que quan el suport de cada un dels dígits roda es canvia la xifra que es mostra.

Detall

Podeu trobar les instruccions completes al web de Brett Oliver.

divendres, 11 d’octubre del 2024

Caixa de canvis automàtica

Una bona manera d’entendre conceptes mecànics és la construcció de mecanismes útils i quotidians. Aquesta caixa de canvis automàtica, creada per Robie30, ens permetrà entendre com funcionen els vehicles sense canvi manual de marxes.

Caixa de canvis

Els engranatges s’obtenen per tallat amb làser i la selecció de la marxa la fa un motor pas a pas controlat amb un Arduino.

Elements de control

Podeu trobar les instruccions completes al web d’Instructables.

divendres, 4 d’octubre del 2024

Enginyós rellotge mecànic

Aquest rellotge, dissenyat per Shiura, mostra l’hora amb tres rodes que suporten les plaques amb els números. Quan una roda arriba al final, desplaça la següent per canviar, segons el cas, les desenes dels minuts o les hores.

Rellotge

Però no és tan senzill com sembla. Hi ha dotze hores i deu unitats de minut possibles però, de fet, les corresponents rodes tenen, respectivament, sis i cinc plaques. El truc està en que les plaques corresponents a les hores i a les unitats de minut estan impreses per les dues cares i se’ls dona la volta quan passen per la part posterior de la caixa. Així, per mostrar les dotze hores la roda corresponent dona dues voltes i cada placa es mostra un cop per cada costat.

Detall

El gir de les plaques es fa amb unes guies, aprofitant el propi moviment de la roda. En la placa de les desenes de minut només calen sis xifres i, per tant, només es fa servir un costat; no donen la volta.

Gir de les plaques

Podeu trobar les instruccions completes al web d’Instructables.

divendres, 27 de setembre del 2024

Vols fer-te un sintetitzador de so?

Aquest dispositiu, dissenyat per Lonesoulsurfer, és un sintetitzador que incorpora un mòdul de retard i reverberació. El conjunt permet fer una àmplia varietat de sons.

Sintetitzador

El seu autor, a més, dona totes les indicacions i fitxers perquè el puguem reproduir. No porta cap microcontrolador i, per tant, no hi ha res a programar; tot és analògic.

Placa

Podeu trobar les instruccions completes al web d’Instructables.

divendres, 20 de setembre del 2024

Moonshotkidz: un conjunt de projectes d’electrònica sobre paper

Els circuits electrònics sobre paper són un treball manual senzill amb resultats espectaculars, però a Moonshotkidz s’esforcen en fer-los bonics.

Ballarina       Llum

Un element molt interessant que fan servir sovint i que no es sol veure en altres àmbits són els motors miniatura.

Ou ferrat       Vaixell

Podeu veure els seus projectes als seus canals d’Instagram i YouTube.

divendres, 13 de setembre del 2024

Rellotge de peces hexagonals

Aquest rellotge, creat per Bulduper, mostra l’hora en una pantalla hexagonal formada per 127 peces hexagonals que podem il·luminar individualment.

Rellotge

A primer cop d’ull, pot semblar igual al rellotge amb visualitzador de peces triangulars; però són diferents.

Tires de LED

Fa servir tires de LED per a cada una de les fileres del visualitzador.

Caixa

Podeu trobar les instruccions completes al web d’Instructables.

divendres, 21 de juny del 2024

Robot pianista

Aquest robot ha estat creat per en Vicenzo, un noi de 13 anys. Consta de vuit servomotors controlats per un Arduino. Cada motor acciona una tija que acaba en una peça que prem les tecles del piano.

Robot

El programa està fet amb mBlock, un llenguatge similar a Scratch que permet programar microcontroladors Arduino.

Detall

Podeu trobar les instruccions completes al web d’Instructables.

divendres, 14 de juny del 2024

Rellotge còsmic que indica la localització dels planetes

Aquest dispositiu, creat per Rich Stevens, a més d’indicar l’hora, mostra les hores de sortida i posta del Sol i la Lluna, l’elevació i l’azimut dels planetes, el Sol i la Lluna i quins d’aquests són visibles.

Rellotge còsmic

Encara que la construcció no és complicada, l’elevat nombre d’elements fa que sigui entretinguda i, com és lògic, no és un dispositiu barat.

Circuit

Podeu trobar les instruccions completes al web d’Instructables.

divendres, 7 de juny del 2024

Control d’un dispositiu a partir d’electromiografia

L’electromiografia (EMG) permet detectar l’activitat elèctrica corresponent a l’estimulació d’un nervi associat a un múscul. Entre altres usos, podem emprar aquests senyals per controlar algun dispositiu. En el cas d’una persona amputada, podríem fer servir l’electromiografia per detectar la seva voluntat de moure un determinat múscul i accionar així un braç robòtic per fer el moviment corresponent.

Sistema complet

El dispositiu que comentem avui, ideat per Upside Down Labs, permet controlar un braç robòtic de cartró (i, per tant, de baix cost) fent servir senyals d’electromiografia. L’objectiu del sistema és didàctic però permet veure com treballar amb els senyals EMG.

Senyal EMG

Podeu trobar les instruccions completes al web d’Instructables.

divendres, 31 de maig del 2024

Rellotge basat en creus de Malta

Aquest curiós rellotge, creat per Greg Zumwalt, porta tres creus giratòries amb els números corresponents a les hores. Una de les creus porta les hores múltiples de tres (3, 6, 9 i 12), una altra les hores anteriors (2, 5, 8 i 11) i una altra les posteriors (1, 4, 7 i 10). El gir de les creus es basa en unes creus de Malta, accionades amb un únic motor.

11.27 h

La punta d’una de les creus, on hi ha el número, es mostra dins d’un segment i la posició dins del segment indica els minuts que passen de l’hora.

12.00 h

A la primera imatge el rellotge indica les 11.27 h i en la segona les 12.00 (que és el mateix que les 11.60 h). El rellotge es manté en hora ja que es connecta, per Wi-Fi, amb un servidor NTP.

Placa

Podeu trobar les instruccions completes al web d’Instructables.

divendres, 24 de maig del 2024

Oxímetre casolà

Aquest sistema, creat per Blagojce Kolicoski, mesura la saturació d'oxigen a la sang així com el ritme cardíac.

oxímetre

Curiosament, fa servir un xip dissenyat per a la detecció de fum per detectar l’oxigen en sang i el pols; tot plegat funciona posant el dit sobre el sensor.

Podeu trobar les instruccions completes al web d’Instructables i a la pàgina de l’autor.

divendres, 17 de maig del 2024

Models atòmics impresos en 3D

Aquests models, creats per NSekinger, representen, en el pla, el nucli i els orbitals amb els electrons presents a cada un. En el cercle que indica el nucli s’hi representa el símbol de l’element i la massa atòmica.

Models

Projectes com aquest són una bona manera de practicar la impressió 3D mentre s’aprenen conceptes d’altres disciplines, en aquest cas física i química.

Disseny

Podeu trobar les instruccions completes al web d’Instructables.

divendres, 10 de maig del 2024

Pantalla LED giratòria

Aquesta pantalla, creada per Lhm0, es basa en un disc que té 56 LED alineats amb un diàmetre.

Pantalla

La lluminositat i el color de cada LED es van variant mentre el disc gira per produir la sensació visual d’una pantalla que abasta tot el disc.

Disc

Atès que el disc gira força ràpid, cal que els components es distribueixin amb força simetria; ja que els desequilibris podrien fer oscil·lar la imatge.

Pantalla

Podeu trobar les instruccions completes al web d’Instructables.