L’avenç científic necessita dades i en molts casos no és fàcil recopilar-ne una quantitat suficient. Una manera d’aconseguir-és implicar la ciutadania en la recollida d’aquestes dades. Això fa força anys que es fa però els mètodes tradicionals tenien el problema que els usuaris recollien les dades manualment i, si no hi estaven molt implicats, sovint aquestes no tenien una continuïtat.
L’evolució dels microcontroladors i el concepte d’internet de les coses (IoT) han permès simplificar i automatitzar la recollida de dades i actualment hi ha molts projectes de ciència ciutadana; molts tenen relació amb la recollida de dades meteorològiques o ambientals, però hi ha altres temes. Alguns professors d’institut fan servir aquesta idea per fer projectes interdisciplinaris que combinen ciència, tecnologia i anàlisi de dades, per exemple us poso l’enllaç al grup de Robolot.
Podeu llegir articles sobre el tema al número 108 de la revista Mètode i al número 46 de la revista HackSpace magazine. També podeu consultar l’Aparador virtual d’iniciatives de Ciència Ciutadana i Natura.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada