divendres, 21 de juny del 2024

Robot pianista

Aquest robot ha estat creat per en Vicenzo, un noi de 13 anys. Consta de vuit servomotors controlats per un Arduino. Cada motor acciona una tija que acaba en una peça que prem les tecles del piano.

Robot

El programa està fet amb mBlock, un llenguatge similar a Scratch que permet programar microcontroladors Arduino.

Detall

Podeu trobar les instruccions completes al web d’Instructables.

divendres, 14 de juny del 2024

Rellotge còsmic que indica la localització dels planetes

Aquest dispositiu, creat per Rich Stevens, a més d’indicar l’hora, mostra les hores de sortida i posta del Sol i la Lluna, l’elevació i l’azimut dels planetes, el Sol i la Lluna i quins d’aquests són visibles.

Rellotge còsmic

Encara que la construcció no és complicada, l’elevat nombre d’elements fa que sigui entretinguda i, com és lògic, no és un dispositiu barat.

Circuit

Podeu trobar les instruccions completes al web d’Instructables.

divendres, 7 de juny del 2024

Control d’un dispositiu a partir d’electromiografia

L’electromiografia (EMG) permet detectar l’activitat elèctrica corresponent a l’estimulació d’un nervi associat a un múscul. Entre altres usos, podem emprar aquests senyals per controlar algun dispositiu. En el cas d’una persona amputada, podríem fer servir l’electromiografia per detectar la seva voluntat de moure un determinat múscul i accionar així un braç robòtic per fer el moviment corresponent.

Sistema complet

El dispositiu que comentem avui, ideat per Upside Down Labs, permet controlar un braç robòtic de cartró (i, per tant, de baix cost) fent servir senyals d’electromiografia. L’objectiu del sistema és didàctic però permet veure com treballar amb els senyals EMG.

Senyal EMG

Podeu trobar les instruccions completes al web d’Instructables.