divendres, 20 de desembre del 2024

Replicant la màquina analítica

La màquina analítica fou la primera proposta de dispositiu capaç de fer càlculs i operacions en forma generalitzada. Les primeres notes sobre la mateixa són de 1837, quan els usos de l’electricitat encara eren molt pocs i a l’electrònica encara li faltava força per arribar.

maqueta de la màquina analítica

La màquina analítica era, doncs, purament mecànica. Va ser dissenyada per Charles Babbage i Ada Byron (coneguda com Ada Lovelace) va definir la forma per establir les operacions que la màquina havia de fer. Malauradament, la màquina mai es va arribar a construir, ja que durant el procés va morir Ada i Charles va patir problemes econòmics.

Rèplica del Museu de la Ciència de Londres

A diferència del que és habitual, en aquesta entrada del bloc no us facilitarem l’enllaç a les instruccions per construir la màquina però sí us indiquem una pàgina de Mechanical Red Panda on va explicant el procés que va seguint per intentar fer una rèplica amb engranatges impresos en 3D.


divendres, 13 de desembre del 2024

Rellotge amb impressió lenticular

Aquest rellotge, creat per Mosivers, ens permet veure com funciona la impressió lenticular; a més de saber l’hora.

Rellotge

Probablement tothom ha vist alguna imatge feta amb impressió lenticular. En els casos més habituals, una postal porta dues imatges i, segons l’angle amb el que la mirem, veiem l’una o l’altra.

Calibrat

En aquest cas, cada dígit de les hores i els minuts és una imatge lenticular i segons la inclinació es veu una xifra o una altra. Això és directament així en el cas de les desenes d’hores (tres valors possibles) i les desenes de minuts (sis valors possibles). En el cas de les unitats, deu opcions és massa i hi ha dues imatges lenticulars, una per als primers valors (0 a 4) i una per als darrers (5 a 9) i es mostra l’una o l’altra donant mitja volta a la peça de suport.

dígits

Podeu trobar les instruccions al web d’Instructables.